Vakman in Den Haag en verre omstreken, van alle soorten fietsen

Beer fietst

  
Naam: Chris Beer 
Fietst het liefst op: De Santos met mijn vrouw 
Levensmotto: Een dag niet gefietst is een dag niet geleefd.
Naam: Ad Borsboom 
Levensmotto: Het ergste moet nog komen.


Mijn liefde voor de fiets heb ik opgedaan in mijn kinderjaren. Ik zie nog het beeld voor mij: ik zat achterin een touringcar die de Grossglockner in de Oostenrijkse Alpen opslingerde. Daar zag ik racefietsers naar boven zwoegen . . . wauw!! Al jong begon ik met sleutelen aan fietsen, reparaties altijd zelf gedaan.  Al gauw knapte ik fietsen op en verkocht ze door. 

Opticien
Ik maakte eerst wat omwegen voordat ik tien jaar geleden mijn eigen zaak startte. Zo werkte ik als opticien, als internationaal vrachtwagenchauffeur (hoofdzakelijk in het vervoer van gevaarlijke stoffen), zes jaar als reisbegeleider van fietstochten in Zuid-Europa en tot slot elf jaar als fietsprojectbegeleider op leerwerkproject ‘De Fiets’. Daar volgden mensen met een psychische stoornis een arbeidstraining. En daar verdiepte ik ook mijn sleutelkennis voor fietsen. Ondertussen zat ik te broeden op hoe ik een eigen fietsenwinkel kon opzetten. Eind  2003 viel het kwartje . . . tijd om te beginnen! 

Klaslokalen 
Ik begon vanuit huis en na twee maanden huurde ik een opslag in een straat verderop. En binnen een halfjaar kreeg ik de beschikking over twee ouderwetse klaslokalen in het romantische bedrijfsverzamelpand De Grote Pyr aan de Waldeck Pyrmontkade in Den Haag. De ruimtes waren casco en dat was mijn bedrijf ook. Het eerste jaar verkocht ik meer dan twintig Bakfiets.nl Cargo Bikes. Dit ging al gauw naar negentig stuks per jaar voor de lange versie. Al snel werden de grote klaslokalen te klein. 

Samen met Ad 
Met de hulp van een flink aantal mensen die allemaal hun specialisatie hebben, bouwde ik Beer (transport)fietsen uit. Vijf jaar geleden is (oud-collega) Ad Borsboom erbij gekomen. Dit was nodig om een sterker fundament onder het vlot groeiende bedrijf te leggen. Ik kende hem uit de tijd van ‘De Fiets’. Toen hadden we het er al regelmatig over om een fietsenwinkel te beginnen. Maar hoe begin je zoiets? Neem je een bestaande zaak over of - the hard way– begin je vanaf nul ? We kozen voor het laatste: ik begon helemaal opnieuw! Na een half jaar verbouwen volgde in december 2010 de verhuizing naar de Weimarstraat 31, onze huidige locatie. Daar hebben we reparatie, onderhoud en service flink uitgebreid en gestroomlijnd. Dat geldt voor onze verkochte fietsen, en fietsen die ter reparatie worden aangeboden. Ook het  assortiment nieuwe fietsen is flink uitgebreid. Omdat we veel meer hadden staan dan alleen transportfietsen, vestigden we in 2011 de naam die inmiddels iedereen kent: Beer Fietsen.
Mijn fascinatie voor de fiets vindt zijn oorsprong in mijn prille jeugd. Vanaf het moment dat ik mijn eerste fiets kreeg - een driewieler - was ik verkocht. Nadat ik via een step was overgestapt op een echte fiets en de vrijheid proefde die een fiets kan geven, was ik voorgoed verslingerd. Op een goed moment wilde ik wel eens weten hoe zo'n fiets nou ik elkaar zit. Met het gereedschap van mijn vader lukte het mij hier achter te komen. Ik haalde een fiets helemaal uit elkaar. Wonder boven wonder lukte het me om hem weer in elkaar te schroeven. Dit was het begin van een passie. 

Ambacht
 
Die passie voor de techniek van de fiets ging zover, dat ik jarenlang naast mijn studie werktuigbouwkunde bij een fietsenmaker werkte. Dit was bij de gebroeders De Kok in de Theresiastraat - een bedrijf waar het ambacht hoog in het vaandel stond. Fietsen werden er op een uiterst vakkundige manier gerepareerd. Iedere zaterdag weer ging ik er met plezier aan de slag. 

Laswerk 
Voordat ik met Chris Beer, mijn compagnon, Beer Transportfietsen begon, heb ik bij verschillende bedrijven en organisaties gewerkt: Delft Instruments, PTT, Dräger en VROM. Ik was in diverse specialismen actief, zoals fijnmechanica, CAD CAM-systemen,  las- en constructiewerk, plaatwerk, meet- en regeltechniek, medische instrumenten en gebouwenbeheer. 

'De Fiets'
Tussendoor heb ik ook nog een uitstapje gemaakt in een andere richting. Dit waren de leer-werkprojecten van de Stichting Schroeder van der Kolk. Ik was er projectleider van een aantal projecten, waaronder leerwerkproject ‘De Fiets’ (tegenwoordig is dat Fiets in de Weimarstraat 364). 

Samen met Chris 
In dit project heb ik Chris leren kennen. Daar hebben we samen de kiem gelegd van wat later Beer Fietsen is geworden.